2011. május 25., szerda

Salvatore Ferragamo Múzeum



Ha szeretitek a szép cipőket és éppen Toscana-ban jártok, ne hagyjátok ki ezt a múzeumot a látnivalók közül!

Salvatore Ferragamo

Salvatore Ferragamo 1898-ban született egy Nápoly közeli kis faluban, sokadikként érkezett egy tizenégy gyerekes családba.11 évesen már egy cipész mellett dolgozott segédként, 13 évesen pedig saját üzletet nyitott falujában. Épp hogy betöltöltötte a 14-et, amikor Amerikába indult egyik bátyja után, majd Kaliforniában nyitott cipész üzletet. Ezután elkezd dolgozni a filmvilágban és nagyon gyorsan a sztárok és rendezők kedvencévé válik. Folyamatosan keresi a tökéletes lábbeli titkát, anatómiát, matematikát és vegyészetet tanul a Los Angeles-i egyetemen. Egy idő után  nem talál megfelelő alkalmazottakat Amerikában, akik el tudnák készíteni az általa megálmodott cipőket, úgy ahogyan azokat ő elképzelte, ezért visszatér  Firenzébe 1927-ben, és itt készíti  tovább a lábbeliket az amerikai ügyfélköre számára. Később a gazdasági világválság hatására a belföldi piac felé fordul, nagyon sikeres ez az időszak is és a 30-as évek végére sikerül megvásárolnia a Palazzo Spini Feronit, ami mai napig a cég székhelye. Háború utáni években cipői Olaszország egyik jelképévé válnak, ekkor születnek meg olyan "remekművek", mint peldaul a fémmel megerősített körömcipő, amit Marilyn Monroe tett népszerűvé. A kor hírességei közül sokan voltak a törzsvásárlói, Marlene Dietrich-től a Windsori herecegnőig, de az egyik legnagyobb megrendelője az indiai hercegnő, Maharani Indira Devi volt, aki volt, hogy egyszerre 100 pár cipőt is rendelt! Ferragamo 1938-ban készített számára egy különlegesen drága cipőt, ami rubinnal, smaragddal, brilliánssal és egyéb Indiából származó drágakövekkel lett díszítve.





Salvatore Ferragamo úgy hal meg 1960-ban, hogy sikerült megvalósítania az álmát és neve örökre egybefonódik a gyönyörű, női lábbelikkel, utódainak azt a feladatot hagyja hátra, hogy a Ferragamo cég váljon igazi  divatházzá.




A múzeumban  a 1927-1960-ig terjedő olaszországi időszakban készült lábbelikből láthatunk kiállítást, kiegészítve az elmúlt évek legszebb cipellőivel, és időszaki kiallitasokkal.

Info: https://www.museoferragamo.it/




Gwyneth Paltrow Ferragamo szandálban

Cate Blanchett










Invisibile szandál










Arany cipellő





















A jellegzetes ívelt sarok,amit Ferregamo levédetett









Ferragamo reklám


Ferragamo 2010-es reklám



Egy remekmű 1948-ból, ma múzeumi darab



A híres fémsarkú









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Te mit gondolsz? Mond el a véleményed a témáról!